Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Çiygoz sorğu vaqtında: Qırım Ukrainanıñ bir qısmı olıp qala


Ahtem Çiygoz, arhiv fotoresimi
Ahtem Çiygoz, arhiv fotoresimi

2014 senesi fevralniñ 26-da Qırım Yuqarı Şurasınıñ binası ögünde Ukraina topraq bütünligine qoltutuv mitinginde iştirak etkeni ve onı teşkil etkeni içün mahküm etilgen qırımtatar milliy areketi liderlerinden birisi Ahtem Çiygoz mahkemede sorğuğa çekilip, Qırım Ukrainanıñ bir qısmı olıp qala, dep bildirdi. Bunı advokat Nikolay Polozov iyülniñ 26-da Qırım.Aqiqatqa haber etti.

«Sual berildi: vaqialar angi devlette olıp keçken edi? Öyle de cevap berdi: Qırım em o vaqıt, em de şimdi, halqara vesiqalarğa köre, Ukrainanıñ bir qısmı olıp qala», – dedi Polozov.

Mahkeme ve prokuror bu laflarğa nasıl yanaştı kibi sualge Polozov «buña köz yummağa mecbur ediler», dep cevap berdi.

İyülniñ 25-de mahkeme Ahtem Çiygoznı sorğuğa çekmege başladı. Advokat Nikolay Polozovnıñ bildirgenine köre, birinci sorğu fevralniñ 25-de ve 26-da olıp keçken vaqialarnıñ tarihiy tarafları ve esaslarına bağışlandı. İyülniñ 26-da keçirilgen ekinci sorğuda ise Çiygoz 2014 senesi mitingniñ teşkil etmesinen oğraşmağanını ayttı.

Ahtem Çiygoz 2015 senesi yanvar ayında 2014 senesi fevralniñ 26-da Qırım Yuqarı Şurasınıñ binası ögünde Ukrainanñ topraq bütünligine qol tutulmasına bağışlanğan mitingde iştirak etkeni içün tutulğan edi. O zaman miting iştirakçılerine Rusiye tarafdarları, şu cumleden «Russkoye yedinstvo» firqasınıñ temsilcileri qol tutqan edi.

«Çiygoz davasını» Rusiye mahkemesi qapalı toplaşuvda: qırımtatar Meclisi yolbaşçısınıñ muavini sıfatındaki Ahtem Çiygozniñ davası olaraq ve ayrıca, davanıñ eki iştitakçisi olğan Ali Asanov ve Mustafa Degermenci davası şeklinde ekige ayıraraq, «26 fevral» davası çerçivesinde baqmaqta.

XS
SM
MD
LG