Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

SBU «Yandex» kompanyasınıñ ofislerinde tintüvler keçire


Ukraina havfsızıq hızmeti Kyiv ve Odessada rusiyeli «Yandex» kompanyasınıñ terkibindeki şubeleriniñ ofislerinde tüntüvler keçire. Bu aqta mayısnıñ 29-nda özüniñ Facebook saifesinde muessiseniñ matbuat kâtibi Yelena Gitlânskaya bildirmekte.

«Taqiqat işleri Ukraina Cinayet kodeksiniñ 111 maddesine binaen (Vatan hainligi) cinaiy iş çerçivesinde ötkerilmekte», – dep yaza Gitlânskaya.

«Yandex» kompanyasında işbu taqiqat areketlerine iç bir izaat berilmedi.

Mayısnıñ 15-nde Ukraina prezidenti Pötr Poroşenko öz emirinen Ukraina milliy telükesizlik ve mudafaa Şurasınıñ, Rusiyeli bazı vatandaşlar ve şirketlerine nisbeten yañı sanktsiyalar kirsetmekni közde tutqan qararını küçke kirsetti. Bu cedvelge kirgen 468 şirket arasında, hususan «Yandex» servis hızmeti, «VKontakte» «Odnoklassniki» ictimaiy ağları da bardır. Qararğa istinaden, internet-provayderler añılğan internet-resurs kirişlerini blok etmege mecburlar.

Bu qarar zıt reaktsiya doğurdı. Hususan Human Rights Watch adlı halqara uquq teşkilâtı, yasaqnı lâğu etmek kerek olğanını qayd eterek, Ukrainada söz ve informatsiya serbestligini qorçalamaq içün çareler qabul etilmeli, dep bildirdi. NATO ise, Rusiye internet-resurslarınıñ blok etilmesi söz serbestligini bağlı degil de, havfsızlıq maqsadınen yapılğanını bildirip, Kyivniñ noqtayi nazarınen razı oldı.

XS
SM
MD
LG