Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

İvan Ampilogov: Er kesni hatırlamamaq


9 mayıs, Aqyardaki arbiy parad
9 mayıs, Aqyardaki arbiy parad

Qırımda nevbetteki ğalebe künü qayd etildi. Elbette ki, rusiyeli usulğa köre qayd etidi: müteşem, kütleviy sürette, yerine köre quvanç ile. Resmiy şekilde, amma aveskârlarnı celp etmek yolunen. Ucuz asret ile. Lâkin bunen beraber olar yemin etken askerlerniñ ölümi hatırlanacaq olsa – aslında aqaretlediler.

Zemaneviy Rusiye özünden evelki ecdadı olğan sovyetler devleti varisligini yapa, onıñ içün o asla utanmadan ve iç bir vicdan azabı çekmeden, boş qalmasında faşist işğalcileriniñ asla qabaatı olmağan boş evlerine qaytıp kelgen qırımtatar askerlerini hatırlaybile edi.

Bir kere olsa da qırımtatar-veteranları resmiy seviyede añıldımı? Partizanlar cedvelindeki firqa azası olğan komandirlerniñ üçte ekisi qırımtatarı olğan

Qaytuvları mucize olğanlar em vatanı coyılğan, em de adı kirlengen olmalı edi. İşbu tedbirlerde olarnı hatırladılarmı? Kerçekten de, qırımtatar veteranları aqqında bir resmiy hatırlama oldımı, aceba? Albuki, partizan cedvelindeki firqa azası olğan komandirlerniñ üçte ekisi qırımtatarı olğan. Yoq, men bellesem, pek te hatırlamağandırlar.

O cenk «soviyet halqını» yarattı, bu şubesiz bir kerçektir. O qanlı qazan, dersiñ ki, millet mensüpligini bir kenarğa atıp, olarnı ömürlik ağa-qardaş etti. Ancaq, bu tek bir nesilge yetkenine şaat oldıq.

Közyaşlarınen «Turnalar uça» filmini (Letyat juravli) seyir etkende, Rusiye vatandaşı gurciniñ toprağı üzerinden Rusiye tankları keçkenini bile turıp, onıñ yüzüne nasıl baqar

Közyaşlarınen «Turnalar uça» (Letyat juravli) ya da «İnsannıñ taqdiri» (Sudba çeloveka) filmlerini seyir etkende, Rusiye vatandaşı gurciniñ toprağı üzerinde Rusiye tankları keçkenini bile turıp, onıñ yüzüne nasıl baqar? Donbassta oğlunı coyğan ukrainalığa o ne aytabilir? O, bu qadar minnetdarlıq bildirgen qartbabasına, Rusiye Ukrainağa ücüm etti ve olar arasında cenk kete denilgen olsa, onıñ alı nice olur edi?

Mayısnıñ 9-da Kyivde muzıkalı şou keçti. Ekinci dünya cenki aqqında, elbette, ekseriy allarda telâşsız hatırlaylâr. Faqat bazen, mende olğani kibi, olarnı da, qartbabalarımız yanma-yan turıp cenkleşken ediler, şimdi torunları biri-birinen cenkleşe degen bir ayret duyğusı qıynay. Muzıkalı bayramda ise, Hitler koalitsiyasındaki devletlerden kelgen turistler memnüniyetliknen özüniñ ve bizim ukrain, beyazrus, moldova, gurci yırcılarını diñley. Hitlerni hatırlamaylar bile, zaten, hatırlatqan birisi de yoq.

İvan Ampilogov, rus yazıcısı, Qırım sakini, ATO iştirakçisi

«Bloglar» rubrikasında bildirilgen fikir-tüşünceler müelliflerniñ noqtaiy nazarını aks ettirip, muarririyetniñ baqışlarınen bir olmaması mumkün.

XS
SM
MD
LG