Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Yevgeniy Yevtuşenko qırımtatarlar aqqında: «Qalpleri ıntılğan yerde yaşap çalışmalarına imkân bermeli»


Yevgeniy Yevtuşenko
Yevgeniy Yevtuşenko

Şair Yevgeniy Yevtuşenko bu dünyanı terk etkeni aqqında haber keldi. Onıñ aqqında çeşit şeyler yazacaqlar. Bugün men yahşı şey yazacam ve, fikirimce, o buna lâyıq.

Eñ ağır künlerde insan ve halq içün destek duyğusı pek müim. Bu kerçekten de qıymetli ve unutılmaz... Aynı öyle künlerde qırımtatarlarnıñ yanında Yevgeniy Yevtuşenko bar edi.

1987 senesi iyül 8 künü qırımtatarlarnıñ Moskvadaki aktsiyalarında qırımtatar vekiller taqımı o zaman daa SSCB yazıcılar birliginiñ idaresiniñ kâtibi, SSCB Devlet mükâfatınıñ laureatı, şair Yevgeniy Yevtuşenkonen körüşken edi.

O qırımtatarlarnı küreşlerinde desteklegenini ayttı ve SSCB Yuqarı Şurasınıñ Prezidiumına muracaat yazdı. Bu muracaatınıñ kopiyasını qırımtatarlarğa berip, Yevtuşenko dedi: «Menim muracaatımı bütün müessiselerine bere bilesiñiz. O qırımtatarlarnıñ milliy meseleni çezmege yardımcı olsa, memnün olurım».

Bir çoq qırımtatarlar cenkte faşistlerge qarşı qaramanca küreşkenleri vaqıtta olarnıñ qabaatsız aileleri vahşıycesine tuvğan evlerinden quvula edi
Yevgeniy Yevtuşenko

Şair mına böyle yazğan edi: «Bilem ki, şimdi SSCB Yuqarı Şurasınıñ Prezidiumında qırımtatarlarnıñ baba, dede ve atalarnıñ toprağı olğan Qırımda raat yaşamağa ve çalışmağa aqqı berilmesinen bağlı mesele baqılmaqta. Qırımtatarlar adaletsizce kütleviy satqınlıqtda qabaatlanıp pek aqaretlendiler ve öz tuvğan yerlerinden küçnen sürgün etildi. Bir çoq qırımtatarlar cenkte faşistlerge qarşı qaramanca küreşkenleri vaqıtta olarnıñ qabaatsız aileleri vahşıycesine tuvğan evlerinden quvula edi. Bundan soñra qırımtatarlarğa qaytmağa ruhset berilmemesi olarnıñ Esas Qanun aqlarını bozma ve insaniy namusı aşalay. Bazı qırımtatar ailelerine qaytmağa ruhsen berilgen soñ, olarnıñ kene sürgün etilmesi – çorlandırıcı ve yerli akimiyetniñ ayıbı.

Cemiyetimizniñ tolusınen aqlı azalarına nisbeten bu insaniyetsizlik davranışını niayet toqtatmağa kerek ve olarğa qalpleri ıntılğan, qalpleri hatırlağan tarihiy yerde yaşap çalışmalarına yol bermeli. Zanımca, olarnıñ qaytması Qırımnı abadanlaştırır ve Vatanımızda halqlar arasında dostluqnıñ pekitilmesine yardımcı olacaq.

Sayğılarım ile, Yevgeniy Yevtuşenko. 1987 senesi iyül 8».

Aydın hatıra!

Rusiyeli şair Yevgeniy Yevtuşenko 85 yaşında AQŞ-da vefat etti. Yevtuşenkonıñ vasiyetine köre, o Moskva civarındaki Peredelkino köyünde defin etilecek.

Gülnara Bekirova, Qırım tarihçısı, Ukrain PEN-klubınıñ azası

«Bloglar» rubrikasında bildirilgen fikir-tüşünceler müelliflerniñ noqtaiy nazarını aks ettirip, muarririyetniñ baqışları ile aynı olmaması mümkün.

XS
SM
MD
LG