Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Poklonskaya Putinniñ temaşasında


Rusiye telekanallarında türlü-türlü şou körmege mümkün. Ötmek azlaşsa da, zevq çoqlaşa. Em de şou ne qadar zaif ve alçaq olsa, reytingi de o qadar yüksek çıqa.

Soñki misallerden birini alsaq – Rusiyeniñ Birinci telekanalında «Pust govorâr» («Söylesinler») yayınında iştirak etken 16 yaşındaki Diana Şurıginanıñ namusına toqunılğanı aqqında ikâyesi Rusiye internet fezasınıñ birinci mevzusı oldı. Yayından kesilgen parçalarnı millionlarnen seyir etildi. Elbette, Rusiye prezidenti memuriyetinden talilciler öz nenicelerini çıqaralar. Ve böylece bizler, yaqınlaşa turğan ve kelişken şahıslarnen keçecek prezidentlik kampaniyasınıñ şaatları olamız.

Vladimir Jırinovskiy bu şouda endi öz iştiragini başladı. Onıñ davalı beyanatları haber vastalarında tez-tez yayıla. Demek ki o, prezident saylâv kompaniyasında öz rolüni aldı, bu davacı ve şaqacınıñ rolü. Lâkin bu namzet yañı degil ve saylâvcı ondan endi bıqqandır, işte onıñ içün meydanğa yañı personaj çıqarıla.

Nazik, mülâyım, mencesine bir-az cail, mediada populâr – o kelecek Rusiye prezident saylâvları temaşasınıñ stsenariysine tam kelişe

Bese-belli, Rusiye prezidenti saylavlarında namzetlerden biri olaraq biz Natalya Poklonskayanı körecektirmiz. Rusiye siyasetinde yañı olğan şahıs, Putinniñ memuriyetine yardımcı olıp, bıqtırğan eski namzetlerniñ arasına kirip bir-az tazelik ketirmek mümkün. Nazik, mülâyım, mencesine bir-az cail, mediada populâr – o kelecek Rusiye prezident saylâvları temaşasınıñ stsenariysine tam kelişe.

Temaşa ise pek kerek, aksi alda saylâvcılar kelmez, bu ise olğan rejimge iç te kerekmey. Bu yerde Poklonskaya, öz rolini oynap, kampaniyağa meraq doğurtmaq kerek.

Zanımca, Natalyadan daa bir çoq şaşırtıcı areketler körecektirmiz. Eali ise bunı meraq ete, ve Putinniñ memuriyetinde oturıp qoqla oynatqlarğa da tamam bu kerek

Soñki zamanları Devlet Dumasınıñ deputatı vazifesinde bulunğan Natalya Poklonskaya o qadar şaşırtıcı sözler ayta ki, haberlerde ep onı añalar. Rusiyeniñ merkeziy telekanalında II Nikolay abidesi şıfalı olğanı aqqında onıñ sözleri, neiçündir, preident namzeti olaraq çıqaracağına ketirecek stenariyge pek uya. Belki de, bu stsenariy evelden azır. Em ciddiy bir namzet degil de, şamatalı, bir az şaşmalağan qadın rolü ayırılğan. Onıñ içün, zanımca, Natalyadan daa bir çoq şaşırtıcı areketler körecektirmiz. Eali ise bunı meraq ete, ve Putinniñ memuriyetinde oturıp qoqla oynatqlarğa da tamam bu kerek.

Külmege de mümkündir, amma neticede Poklonskaya bayağı rey qazanacağını eminliknen tahmin ete bilemiz. Bazıları külmek içün oña rey berecek, bazıları eski sımalardan bezgenleri içün, birleri ise onı qadın olaraq (belki atta siyasetçi olaraq) begenip, rey berecektir. Aytacağım, Natalya Vladimirovna, Rusiye siyasetindeki bazı dinozavrlarını artta qaldırsa, taaciplenmem.

Vladimir Vladimiroviç ise bu temaşanıñ iştirakçileri aldında parıldacaq ve aqılından «show must go on» keçirip, qısqıldap külecek…

Zarema Seitablayeva, qırımlı, bloger (müellifniñ adı ve soyadı telükesizlik maqsadı ile deñiştirildi)

«Bloglar» rubrikasında bildirilgen fikir-tüşünceler müelliflerniñ noqtaiy nazarını aks ettirip, muarririyetniñ baqışları ile aynı olmaması mümkün

XS
SM
MD
LG