Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Qırım mektebi: işsizlikke doğrumı?


Örnek resim
Örnek resim

2014 senesi mayıs ayında yolda tanış bir ocağa rastkeldim. Yüzü Qırımnıñ mayısı küneşi kibi parılday edi. «Tüşüne bilesiñmi, bu ay 18 biñ ruble aylıq aldım», – dep ayttı o maqa. O vaqıt kerçekten bayağı para edi, fiyatlar Qırımda ukrain olıp qala edi. Uzun-uzun laf ettik, tanışım quvançını toqtamayıp añlattı, Rusiyede ocalar kerek ve ürmet etile, endi iqtisat etmeycegini ayta edi ve ilâhre...

Aman-aman üç yıl keçti. Bu afta kene bu tanışıma rastkeldim. Selâmlaştıq, eski tanışlar yapqanı kibi, biri-birimizden işler nasıl ketkenini soramağa başladıq. Ocanıñ beti bu sefer pek parlaq degil edi, aksine qasevet etkenini köstere edi. Aytalar da, er kes öz dertini añlata — o da işini añlatmağa başladı. Haberleri ise iç de quvançlı olmadı.

Dostum Qırımda mektep tasiliniñ «optimizatsiyası» başlağanını añlattı. Qırım ocalarını işten boşatmağa başlaycaqlar

Dostum Qırımda mektep tasiliniñ «optimizatsiyası» başlağanını añlattı. Qırım ocalarını işten boşatmağa başlaycaqlar. «Optimizatsiya» endi başladı, yaznı da beklemeyler. Köy mektepleri eñ çoq tesirlenir. Yüzden az talebesi olğan doquz sınıflı kiçik mektepler qapatılacaq. Kiçik orta mektepler ise doquz sınıflı olacaq. Ocalarnıñ sayısı yüz talebege bir oca olaraq belgilenecektir.

Köy mekteplerinde ocalar «çoq zenaatlı» olacaq. Biologiya ocası himiya, fizik, coğrafiya derslerini berecek. Talebelerniñ bilgileri nasıl olacaq? Kerekli bir seviyede degildir. Yahşı talebeler şeer mekteplerine keçecek, böylece köy mektepleri «optimizatsiyağa» oğraycaq, köyler ise yoq olmağa devam etecek.

Tanışım dey ki, ocalar bu haberlerge şaşa, çoqusı inanıp olamay, amma bu malümat mekteplerde keçirilgen resmiy toplaşuvlarda seslendirildi. Qırımnıñ köy rayonları eki yüzer ocanı işten boşatmalı. Yarısı nefaqacı olsa bile, er bir rayonda işsiz olğan yüz oca – cemiyet içün ağır olacaq.

Yolbaşçılıq «optimizatsiyanıñ» sebebi para az olğanınen bağlı, dep bildire

Dostumnıñ añlatqanına köre, yolbaşçılıq «optimizatsiyanıñ» sebebi para az olğanınen bağlı, dep bildre. Ocalarnıñ sayısı eksilse ve ders saati artsa, akimiyet eki maqsatqa irişip olur – tatil, tedaviylev, hastahane kibi içtimaiy ödemeler ve ilâhre eksilir ve ders saati çoqlaşqan soñ ocalarnıñ aylığı da artar.

Aksenov ve Medvedev işsizlik yeñilgenini ne qadar aytsa da, vaziyet pek kederli

Amma işsiz qalğanlar ne yapacaq? Aksenov ve Medvedev işsizlik yeñilgenini ne qadar aytsa da, vaziyet pek kederli. İşten boşatılğan ocağa işke kirmek pek zor olacaq. Subet soñunda tanışımdan sorayım, üç yıl evelsi pek bahtlı ediñ de. O, açuvlanıp ayta: ebet, bizler de turizmni icret ile qarıştırğan lâtife kibi oldıq.

Öyle, işte.

Tanış ocanen körüşken soñ şeer memuriyetine kirdim, odalar tolu, memurlar rıqma-rıq. Oturıp saatke baqalar, üyle teneffüsini bekleyler. Aytacaq edim, Aksenov ve Medvedev efendiler, yañlış insanlarnı işten boşatasıñız. Lâkin olarğa adiy insanlarnıñ fikirleri kerekmi...

Zarema Seitablayeva, qırımlı, bloger (müellifniñ adı ve soyadı telükesizlik maqsadı ile deñiştirildi)

«Bloglar» rubrikasında bildirilgen fikir-tüşünceler müelliflerniñ noqtaiy nazarını aks ettirip, muarririyetniñ baqışları ile aynı olmaması mümkün

XS
SM
MD
LG