Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Celâl: «fevral 26 işi» boyunca qırımtatarlarnı mahküm eteler, ekinci mitingniñ iştirakçileri zarar körgenler olaraq kösterile


Aqmescit, 2014 senesi fevral ayı
Aqmescit, 2014 senesi fevral ayı

Qırımda «fevral 26 işi» boyunca taqiqat «bir taraflı», çünki qabaatlı olaraq yalıñız qırımtatarlar kösterile, amma o kün birden eki miting keçirilgen edi, ve ekincisi Qırımnıñ şimdiki yolbaşçısı Sergey Aksenovnıñ yolbaşçılığında olıp keçken edi.

Bunı Qırım.Aqiqat Radiosınıñ aqşam efirinde Qırımtatar Milliy Meclisi reisiniñ birinci muavini Nariman Celâl ayttı.

Onıñ bildirgenine köre, ekinci mitingniñ iştirakçileri mesüliyetke çekilmeyip, zarar körgenler olaraq çıqışta buluna.

«Fevral 26 işini» umumen alğanda qanunsız, sebepsiz sayamız, çünki vaqialar Ukrainada yüz bergen edi, bu adise-vaqialarnı yalıñız Ukraina uquq qoruyıcı organları taqiq ete bile. Bu işnen bağlı er angi malümatnı menfiy, adaletsiz dep tanıymız», – dedi Celâl.

Fevral 26 işi» boyunca ATR qırımtatar telekanalınıñ sabıq operatorı Eskender Nebiyevge çıqarılğan ükümni izaatlap, Qırımtatar Milliy Meclisi reisiniñ birinci muavini bunı qayd etti: «Eskender ve ailesi içün quvandıq, azatlıqta olacağına quvandıq».

«Eskender Nebiyevni aytsaq, ailesi ve özü de zor bir vaqıtnı keçirdi ve keçire, olar «Rusiye adaletine» o qadar alışqanlar ki, artıq raat yaşamaq isteyler», – dep qayd etti Nariman Celâl.

2014 senesi fevral 26-da Qırım parlamentiniñ binası ögünde Qırımtatar Milliy Meclisi ve «Rus birliginiñ» bir qaç biñ tarafdarı toplaşqan edi. Tedbirni Meclis reisi Refat Çubarov ve «Rus birliginiñ» lideri Sergey Aksönov teşkil ettiler. Çatışmalar neticesinde eki insan elâk oldı. Rusiye Taqiqat komiteti bundan sebep cinaiy işni açtı.

Onıñ taqiqatı çerçivesinde «kütleviy numayışlarnı teşkil etüv ve iştirak etüvde şeklengen» Qırımtatar Milliy Meclisiniñ reis muavini Ahtem Çiygoz yanvar 29-da yaqalandı. Onı 2015 senesi fevral 19-ğa qadar apiske aldılar, soñra da apis müddetini mayıs 19-ğa qadar arttırdılar. Soñki apis cezası noyabr 19-da bitmek kerek.

XS
SM
MD
LG