Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Bütündünya qırımtatar kongressinde Qırımda yaqalanğan Çiygozğa aqça toplaylar


Avgust 1 künü Ankarada keçirilgen II Bütündünya qırımtatar kongressiniñ başlanmasından evel Qırımda apiske alınğan Qırımtatar Milliy Meclisiniñ reisi muavini Ahtem Çiygoznıñ destegine para toplamağa başladılar.

Musafir ve kongress delegatlarınıñ qayd etüvi vaqtında Qırımtatar Milliy Meclisiniñ reisi muavini Ahtem Çiygoz ve qırımtatar halqınıñ yetekçisi Mustafa Cemilevniñ fotosüretleri ile futbolkalarnıñ satıluvı teşkil etildi.

Evel bildirilgeni kibi II Bütündünya qırımtatar kongressiniñ vekilleri Ankarağa Qırımda apiske alınğan Meclis reisiniñ muavini Ahtem Çiygoznıñ fotosüreti ve «Freedom for Akhtem Chiygoz» («Ahtem Çiygozğa azatlıq» – QA) yazısı ile futbolkalarnı kiyip kelgenler.

Kongresste 12 memleketten 500 vekilniñ iştirak etmesi beklenile: Ukraina, Türkiye, Özbekistan, Qazahistan, Qırğızistan, Litvaniya, Romaniya, Poloniya, Frenkistan, Rusiye, AQŞ ve Kanada.

Rusiye yarımadanı işğal etken soñ 2014 senesi fevral 27-den bugünki künge qadar 15 biñ qırımtatarı Qırımnı terk etmege mecbur oldı. Qırımtatar halqı liderleriniñ Qırımğa kirişleri yasaq etildi, demokratik yollar vastasınen saylanğan ve bütün dünyada yerli halqlarnıñ idare organlarınıñ örnegi olğan – Qırımtatar Milliy Qurultayı ve Meclisi – faaliyetlerini devam ettirmek imkânından marum qaldılar, olarnıñ mal-mülki ise musadere etildi.

İşbu vaziyetni nazarda tutıp, II Bütündünya qırımtatar kongressini Türkiye paytahtı – Ankarada keçirmek kibi qarar alındı. Ankarada qırımtatarlarnıñ eñ büyük diasporası yaşamaqta.

«Kütleviy numayışlarnı teşkil etüv ve iştirak etüvde şeklengen» Qırımtatar Milliy Meclisiniñ reis muavini Ahtem Çiygoz yanvar 29-da yaqalandı. Onı 2015 senesi fevral 19-ğa qadar apiske aldılar, soñra da apis müddetini mayıs 19-ğa qadar arttırdılar.

Aqmescitniñ Kiyev rayon mahkemesi iyül 28 künü Çiygoznı 2015 senesi noyabr 19-na qadar apiste qaldırdı.

XS
SM
MD
LG