Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Çubarov: yaqında bütün Rusiye GULAG zamanına qaytır


Qırımtatar Milliy Meclisiniñ reisi Refat Çubarov Rusiye Taqiqat komitteiniñ Meclis temsilcileri ve qırımtatar faallerine yarımadanı terk etmek yasağını «Gitler ve Stalin rejimleriniñ usulları» ile qıyasladı.

«Gitler ve Stalin rejimleriniñ usulları ile doğru muqayese … Şunı aqlamaq kerek ki, vaqtınca işğal etilgen Qırımda Putin rejimi Rusiye territoriyası boyunca serbest areket etüv yasağı rejimini sınay… Yaqında bütün Rusiye GULAG zamanına qaytır....», – yazdı o Facebookta.

Evel bildirilgeni kibi, iyül 28 künü Qırımda Rusiye Taqiqat komitetiniñ idaresi Ankarada Bütündünya qırımtatar kongressiniñ keçirilmesi vaqtında Qırımtatar Milliy Meclisi reisiniñ birinci muavini Nariman Celâl, Qırımtatar Milliy Qurultayınıñ Merkeziy saylav komissiyasınıñ reberi Zair Smedlâyevge Qırımdan çıqmağa yasaq etti. Сalı künü Rusiye Taqiqat komitetiniñ Qırım idaresi Smedlâyev ve Celâlnı «fevral 26» işi boyunca şaatlar olaraq sorğuğa çağırdı. Bu kibi yasaq Qırımtatar Milliy Meclis reisiniñ muavini İlmi Ümerovğa da berile bile.

II Bütündünya qırımtatar kongressi birinci kongress teşkil etilgeni kibi şekillene. Amma siyasiy şaraitleri endi başqa, qırımtatar halqınıñ temsiliy organları – Qurultay ve Meclis – Qırımda Rusiye akimiyeti tarafından basqı altında buluna, tanılğan yetekçiler Mustafa Cemilev ve Refat Çubarov Qırımdan sürgün etilgen, Qırımtatar Milliy Meclis reisiniñ muavini Ahtem Çiygoz Aqmescit SİZOsında qapalı, Qırımtatar Milliy Meclisiniñ bazı azalarına qarşı cinaiy işler açıldı.

Malüm olğanı kibi, Qırımnıñ Rusiye akimiyeti Ankarada (Türkiye) avgustnıñ başında keçirilecek Bütündünya qırımtatar kongressi ile bağlı qasevetini endi defalarca bildirdi.

XS
SM
MD
LG