Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Qırımda Qırımtatar Milliy Meclis reisiniñ muavini İlmi Ümerovnı sorğuğa çağırdılar


Qırımtatar Milliy Meclis reisiniñ muavini İlmi Ümerovnı Rusiye Taqiqat komitetiniñ yerli idaresine sorğuğa çağırdılar. İlmi Ümerov öz Facebook saifesinde bildirgeni kibi, o, Taqiqat komitetine cumaaqşamı, aprel 30-da, kelmek kerek edi, amma sağlığından sebep ziyaretni başqa künge keçirmege rica etti, haber ete Qırım.Aqiqat.

«Maña da bugünge celpname kelgen edi, amma ricama köre, ziyaretni mayıs 5-ne keçirdiler (suvuqlanğanım). Fevral 26 künü devam ete», – yaza Ümerov.

Aprel 30 künü Qırım boyunca Rusiye Taqiqat komitetinde Qırımtatar Milliy Meclis azalarınıñ sorğusı keçirildi. Bu sefer taqiqatçılar 2014 senesi fevral 26 künü mitinginde çıqarılğan videodaki adiselerni añlatmağa rica etkenler. Bunı Facebook saifesinde Qırımtatar Milliy Meclis reisiniñ muavini Nariman Celâl bildirdi.

O şunı da bildirdi ki, Taqiqat komitetinde Meclis Kâtibiyetiniñ reberi Dilâver Akiyev ve Qurultay Merkeziy Saylav komissiyasınıñ başı Zair Smedlâyevni de sorğuğa çekip, Qırımtatar Milliy Meclis reisi Refat Çubarovnıñ fevral 26 künü etken çıqışını köstergen ekenler.

Hatırlatamız, 2014 senesi fevral 26-da Qırım parlamentiniñ binası ögünde Qırımtatar Milliy Meclisi ve «Rus birliginiñ» bir qaç biñ tarafdarı toplaşqan edi. Tedbirni Meclis reisi Refat Çubarov ve «Rus birliginiñ» lideri Sergey Aksönov teşkil ettiler. Çatışmalar neticesinde eki insan elâk oldı. Rusiye Taqiqat komiteti bundan sebep cinaiy işni açtı.

Onıñ taqiqatı çerçivesinde «kütleviy numayışlarnı teşkil etüv ve iştirak etüvde şeklengen» Qırımtatar Milliy Meclisiniñ reis muavini Ahtem Çiygoz yanvar 29-da yaqalandı. Onı 2015 senesi fevral 19-ğa qadar apiske aldılar, soñra da apis müddetini mayıs 19-ğa qadar arttırdılar.

Aprel 22-de işbu iş boyunca ATR qırımtatar telekanalınıñ operatorı Eskender Nebiyev apiske alındı, bundan evel ise Ali Asanov da apiske alınğan edi.

XS
SM
MD
LG