Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Tuğra leyhası. Qırım hanı Muhammed Girеyniñ Avstriyadaki elçihaneleri


Tuğra videobloku: Avstriyada Qırım elçihanesi
Bekleñiz, lütfen

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

Tuğra videobloku: Avstriyada Qırım elçihanesi

1655 senesi başında Qırım hanı IV Muhammed Girey Venağa Avstriya padişahı III Ferdinandğa başında Maydan Gazibek olğan elçihaneni yolladı. Dostluq ve Qırım hanı IV Muhammed Gireyniñ tahtqa kelmesi aqqında haberden ğayrı, Qırım elçisi padişağa hannıñ muayyen tekliflerini bildirdi – Reç Pospolitağa Moskoviya ile cenkinde qol tutmaq ve yardımğa, eñ azından, dört alman polkunı yollamaq.

XVI asırnıñ başında aynı şu siyasetçi Osmanlı Devletinde müim rol oynadı ve onıñ dünya tarihındaki muvafaqiyetli taqdirini belgiledi. Amma bunı, teessüf ki, zemaneviy tarihçılar deyerlik hatırlamaylar.

Qırımtatarlar ve olarnıñ devletçiligi, Şarqiy Avropanıñ eñ nufuzlı devletlerinden biri – Qırım hanlığı tarihınıñ acınıqlı saifeleri – Qırım.Aqiqatnıñ yañı leyhası – Qırım tarihçısı Gülnara Abdullanıñ «Tuğra» serlevalı video bloklarında.

Tuğra – hanlarnıñ müüri, qırımtatar devletçiliginiñ timsali, Qırımnıñ şimdiki aqiqatına olğan hususiy bir anahtardır.

Tuğra – hanlarnıñ müüri, qırımtatar devletçiliginiñ timsali, Qırımnıñ şimdiki aqiqatına olğan hususiy bir anahtardır

Metn müelifi ve alıp barıcı Gülnara Abdulla, rejissör Fatima Osmanova, operator ve montaj rejissörı Eldar Halilov, ğaye müellifi ve prodüsser Emine Ceppar.

Videoda «Larişes» müzeyi saytından ve Qasevet mecmuasından alınğan resimler, Enver İzmaylov ve Afize Kasaranıñ muzıkası qullanıla.

«Bloglar» rubrikasında bildirilgen fikirler müelliflerge ait ve muarririyetniñ fikir-tüşünceleri ile aynı olmaması mümkün

XS
SM
MD
LG