Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

«Muvazi, adise, insanlar». Qırımtatarlarnıñ tarihı, 1-nci qısım


Qırımtatarlarnıñ facia ve küreşiniñ tarihı – yalıñız arhiv vesiqaları degil de, şaat ve iştirakçilerniñ baqışında zemaneviy adiselerdir. «Şimdiki adiselerniñ hronikası» uquq qoruyıcı bülleteninden alınğan tsitatalar bazıda zemaneviy haber yayınları kibi körüne, olayatqan vaqialarnı izaatlağanlar ise sanki «Hronika» alınmaları ile laf ete.

Er basılğan vesiqanı, meraq doğurğan levhada toqtalıp, tafsilâtlıca ögrenmek mümkün. Yardım içün Olga Zaslavskaya ve Budapeştteki Central European University arhivine minnetdarlığımıznı bildiremiz.

Müelliflerge Aleksandr Podrabinek ve qırımtatarlarnıñ tarihına bağışlanğan «Gülnara Bekirova ile tarih saifeleri» vesiqalı serialnıñ müellifi, tarihçı Gülnara Bekirova mesleat ettiler. Bekirovanıñ tapqan vesiqa ve fotoları da levhamızda qullanılğandır.

İşimizde Mustafa Cemilev, Ayder Mujdabayev, Aleksandr Çerkasov, Sima Mostinskaya, Arseniy Roginskiy yardımcı oldılar. Fotolardan bazıları Aleksandr Lavuta, Nikolay Svanidzeniñ ev arhivlerinden alındı. Nikolay Svanidze ile «Eho Moskvı» studiyasında «Hususiy fikir» programmasından soñ subetleştik.

Bundan da ğayrı, bizge foto, vesiqalarnı yollağan, ya da suallerimizge cevap bergenler arasında Qırımda yaşağan ve öz adlarını aytmağa istemegen insanlar bar. Bugün adları aytılmağanlarğa da teşekkür bildiremiz. Çıqaruvlar Moskva, Kiyev, Paris ve Aqmescitte (2014 senesi yanvar ayı) keçken edi. Rejissörlar Kseniya ve Kirill Saharnovlar. Kamera Kirill Saharnov, Aleksandr Tupikov, Seitislâm Kişveyev, Aleksandr Kudelâ, Dmitriy Verşinin.

​Serial Oak Foundation ve Andrey Saharov fondunıñ destegi ile çıqarıla.

Maqaleniñ asıl nushası Golos Ameriki saytında.

XS
SM
MD
LG