Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Moskvağa Qırım keldi


Rusiyede keçken geceni aks etken fotoresimlerni baqıp çıqtım. Qomşu memleketniñ vatandaşları onı nevbetlerde keçirdiler: eski fiyatlar boyunca neni almağa mümkün olsa, bir şeyni qaldırmaylar: tehnika, gacetler, urba, mahsulat. Tünevin Rusiyede Qara Cumaaqşamı fonunda Büyük Alış-veriş gecesi keçti.

Nevbetlerniñ ucu-bucağı yoq. İnsanlarnıñ yüzleri sıtıq, tüşüncelerge dalğanlar. Tükânlarda bazı beştahtalar boş.

Mında aqiqiy bir «dejavü» duyğusını is ettim: bunı biz endi körgen edik. Yoq, 90-ncı seneleri degil. Qırımda, 2014 senesi baar ayında.

Anda da müthiş nevbetler bar edi. Anda da boş raflar bar edi. Anda da insanlar bir kün alıp, aqçasız qaldılar. Bazıları evlerinden bile marum qaldı. Rusiye özüne Qırımnı qoşmağa istegen edi. Yapıp oldı: Qırım tez-tez Moskva ve Sankt-Peterburgğa barıp çıqtı. Qırım olarğa bütün öz nevbetleri, boş rafları ve sıtıq çırayları ile birlikte kirdi.

Endi ileride ne olacağını bilem.

Moskva soqaqlarında «halq imayesi»ni bekleñiz. Neva yalısında kazaklarnı bekleñiz. Qalabalıqta yürgen ve közlerine ilişken er şeyge atılğan qartlarnı bekleñiz.

Bekle ve dua etiñiz. Çünki nevbette – blokpostları, alan komandanları ve qıynav mağazları ile «DHC».

Eiyisi, qaçıp ketiñiz.

Lesâ Primorskaya, qırımlı

«Fikir» rubrikasında bildirilgen tüşünceler müelliflerniñ noqtaiy nazarını aks ettirip, muarririyetnen aynı olmaması mümkün

XS
SM
MD
LG