Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Yuqarı Radağa Qırımdan köçip kelgenlerniñ uquqiy statusı aqqında qanun leyhasını kirsettiler


İyün 19-da Ukraina Yuqarı Radasında «Qırım Muhtar Cumhuriyeti ve Aqyar şeeriniñ vaqtınca işğali ve Ukrainada keçirilgen terrorizmge qarşı tedbirlernen bağlı vaziyetten sebep yaşav yerlerini terk etmege mecbur olğan şahıslarnıñ uquqiy statusı aqqında» 4998-1 qanun leyhasını qayd ettiler.

Qanun leyhası Yuqarı Rada saytında derc olundı.

Onıñ teşebbüsçileri «UDAR» firqasından Ukraina halq deputatı Valeriy Patskan ve «Batkivşçina» Bütünukrain birleşmesinden halq deputatı Sergey Sobolev oldılar.

Qanun mecburen köçip ketkenlerniñ status alınması ve olarnıñ aqlar teminlevi içün mesülietli olğanlarnı belgiley.

Böylece, qanunnıñ 1-inci ve 2-nci maddelerine binaen, mecburen köçip kelgen insan – 2014 senesi martnıñ 18-ne qadar Qırım Muhtar Cumhuriyeti ve Aqyar şeerinde daimiy sürette yaşağan ya da terrorizmge qarşı tedbirler keçirilgen yerlerde ATO vaqtında yaşağan ve onıñ ya da qoranta azalarınıñ omüri ya da sağlığına zarar ketire bilecek peyda olğan sebepler, evsiz, yaşamaq içün imkânlarsız qalmaq, zorbalıq telükesi, siyasiy, diniy sebeplerden zarar körmemek içün yaşav yerini terk etmege mecbur olğan Ukraina vatandaşıdır.

Mecburen köçip kelgen adamlarğa er angi regionda devlet yardımı berilmek kerek. Ukraina Nazirler şurası bunıñ kibi vatandaşlar yerleştirilecek regionlar cedvelini tizecek ve kütleviy haber vastalarında derc etmeli.

Qanunnıñ 3-ünci maddesiniñ 4-ünci noqtasına köre, bir de bir insan köçecek regionnı özü saylap alsa, devlet yardımına muhtac olmağan şahıs olaraq tanıla ve işbu Qanunda ve Ukraina Yuqarı Radasınıñ qararlarınen belgilengen diger yardımlarnı elde ete bile.

Mecburen köçip kelgenniñ vesiqası ariza berilgen kününden soñ 10 kün içinde ve 1 yılğa berilmeli.
XS
SM
MD
LG