Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Deputatlar Nazirler şurasını işğal etilgen Qırımnı suvsız qaldırmamağa çağıralar


Ukraina Yuqarı Radasınıñ milliy havfsızlıq ve mudafaa komiteti toplaşuv vaqtında Qırımnıñ toqtatılmaycaq suv teminlevini muzakere etti.

Bunı Qırımdan Ukraina halq deputatı Lev Mirimskiyniñ matbuat hızmeti bildirdi.

Deputatla qabul etken qararğa köre, Şimal-Qırım kanalınıñ semereli iş teminlevi qayd etile.

Bundan ğayrı, halq deputatınıñ matbuat hızmeti bildire ki, Milliy havfsızlıq ve mudafaa komiteti Ukraina ükümetine muracaat azırlay. Vesiqada qısqa müddet içinde Qırımnıñ suv teminlevinen bağlı meselelerniñ al etilmesi boyunca devletlerara derecede bir sıra tedbirler azırlanması mevcut.

«Komitet toplaşuvında bunıñ kibi qararlarnıñ qabul etilmesi – yarımadanı suvnen temin etüv vaziyetiniñ al etilmesinde birinci adımdır. Qırımlılar Ukraina Qırımnı adamsız ve boş qaldırmağa istemegenini, oña qol tutmaq niyeti bar olğanını is etmek kerekler. Çünki Qırım suv içün para tölemege ve Ukrainanen añlaşma tizmege azır», – dep tekrarlay Mirimskiyniñ aytqanlarını onıñ matbuat hızmeti.

Bu mesele boyunca soñki qararnı Ukraina Yuqarı Radasınıñ qurucılıq, şeer qurucılığı ve mesken-kommunal hocalıq ve regional siyaset Komiteti qabul etecek.

Qırım işğalinen soñ yarımadanıñ bazı şeerlerinde suv teminlevinen bağlı bir sıra problemler peyda oldı. Ukraina suv resursları Devlet agentligi borclar ve suvnı qanunsız alda aluv aqqında bir qaç ay evelsi bildirgen edi.

Lâkin içilgen suv teminlevi ve köy hocalıq topraqlarını suvaruv, em de 2013 senesi içün Şimal-Qırım kanalınıñ 1,7 mln grivna miqdarında borc ödemesi boyunca bir de bir añlaşma munasebetleri qurulmadı.

İyün başında «Devlet şurasınıñ» suv teminlevi işçi gruppasınıñ reberi Edip Gafarov Qırım «ükümeti» Ukrainadan Şimal-Qırım kanalından berilgen Dnepr suvı içün ödevni arttırmağa azır olğanını bildirgen edi.

Bir kubometr suv fiyatı 0,6 kapikten 40 kapikke qadar ya da 1,2 rublege qadar artması mümkün.
XS
SM
MD
LG