Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Qırımda jurnalistlerniñ soylarını sorğularda davet etip olarğa basqı yapmağa devam eteler


Qırımda politsıya lâyıq olmağan jurnalistlerniñ soylarınıñ evlerine barıp, ondan soñ sorğularğa çağıralar.

Öyle vaqıya «Sobıtiya Krıma» saytnıñ baş muarriri Ruslan Yugoşnıñ soylarınen olğan.

«Maña bir basqı yapacaqlarına azır olmadım desem – yalan olur. Amma o qadar olacağını bilmedim. «Politsaylar» men şimdi Qırımda olmağanımnı bilip, menim 73 yaşlı anamnı, esli başlı ve hasta babamnı sorğularğa şeerniñ başqa çetine davet ettiler. Em de bir de bir resmiy kâğıtlar yoq», - dedi Yugoş öz Facebook saifesinde.

Onıñ sözlerine köre, o anasınen 16 yaşından berli yaşamay em de anası onıñ işi aqqında tek umumiy haberi bar.

«Şunıñ içün ondan menim işim aqqında soramağa, saytnıñ adını bile bilmegen anamdan ne içün öyle yazğanımnı aqqında ya da başqa yaramay şeyler aqqında soraması – ahmaqlıqtır», - yaza jurnalist.

Onıñ fikirince mahsus hızmeler oña psihologik basqı yapmaqa tırışalar.

«Hasta qadınnı ileride daa da beter olacaq dep, men fikirimni deñiştirmesem meselemni endi FSB baqacaq dep aytqanlar. Bunı yapqanlarına – maqsadıñızğa yetmezsiñiz – dep aytmağa isteyim. İşime bir alâqası olmağan hasta ve qart adamlarğa toqunmağa – pek yaramay şeydir», - dedi Yugoş.

İyün 2-de Aqmescitte Qırım «halq imayesi» «Jurnalistler taqiqat merkezi»niñ eki hadimini, muarrir Sergey Mokruşin ve rejısör Vladlen Melnikovnı yaqalap köteklegenler.

Ondan soñ olarnı Merkeziy rayon bölügüne alıp bardılar. Anda olarnıñ aytqanlarını yazıp yibergenler. Ondan soñ Mokruşin ekimlerniñ yardımına muhtaç olıp hastahanege tüşti.

Qırımnıñ «İçki işler nazirliginde» bu meseleni ögreneler dep bildirdiler.

«Sıñırsız reportörlar» Qırımda ve Ukrainanıñ şarqında jurnalistler ğayıp olğanları içün ğayet raatsızlanalar. Uquq qoruyıcılar ukrain akimiyetini ve Ukrainanıñ şarqında areket etkenlerine KHVnıñ hadimleriniñ olar qaysı taraftan olğanına baqmadan aqlarını qorçalasını talap eteler.
XS
SM
MD
LG