Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Putin Qırım işğaliniñ sebeplerini aydınlattı


Rusiye prezidenti Vladimir Putin bildirdi ki, Qırım Ukraina terkibinde olsa edi, o, Şimaliy atlantik alyansınıñ bir qısmı olacaq edi.

Putin TF1 Frenkistan telekanalı ve «Yevropa-1» radiosına bergen malümatqa köre, Rusiye Qırımnı Şimaliy atlantik alyans teşkilâtına bermez edi.

«Bu vaziyette, Qırım sakinleri Rusiyeniñ bir qısmı olmağa istegende, ealiniñ çoqusı etnik ruslar olğan tarihiy Rusiye territoriyası bir de bir halqara arbiy alyans terkibine kirmesine yol berip olamayıq, – bağışlañız, lâkin başqaca olması mümkün degil edi», – dep qayd etti Putin.

İntervyü devamında Rusiye prezidenti «Rusiye orduları Qırımnı işğal etti» degen jurnalistniñ aytqanlarını tüzetti.

«Rusiye orduları Qırımnı işğal etti degen sözler yañlıştır, Rusiye orduları bir şeyni işğal etmedi, – dedi o. – Rusiye orduları Qırımda Rusiye arbiy bazasınıñ yerleşmesi aqqında halqara añlaşmalar esasında yarımadada bulundılar ve olar kerçekten Qırım sakinlerine mustaqillik ve Rusiye Federatsiyasına qoşulmaq istekleri aqqında referendum keçirmege yardım ettiler».

Putin NATO ordularınıñ Rusiye Federatsiyası sıñırlarına yaqınlaşması onı alâ daa raatsızlay, dep ayttı.

Vladimir Putin Normandiyada ittifaqdaşlar orduları qonmasınıñ 70 yıllığınen bağlı tedbirler arfesinde Frenkistan kütleviy haber vastalarına intervyü berdi.

O, AQŞ prezidenti Barack Obama ile dialog qurulmasına azır olğanını bildirdi, lâkin «qarar onıñ».

Rusiye prezidenti Amerika memuriyetini ekiyüzlülik ve Rusiyeni onıñ Ukrainada yapqanları içün Rusiyeni ayırmaq «tecavuziy» ıntıluvlarında qabaatladı.
XS
SM
MD
LG