Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

İşğal olunğan Qırım qaçaqları halqara toplulıqtan yardım soradılar


İşğal olunğan Qırımdan mecburen ketkenlerniñ mayıs 23-de Kiyevde olıp keçken.

I Bütünukrain qurultay iştirakçileri Ukraina akimiyetine talaplar belgiledi ve halqara toplulıqtan yardım soradılar.

Talaplar mayıs 27-de Kiyevde keçirilgen matbuat konferentsiyasında aydınlatılğan qurultay beyannamesi ve rezolütsiyasında qayd etildi, dep haber ete Qırım.Aqiqat mühbiri.

Qaçaqlar Rusiyeden «mustaqil Ukraina qısımınıñ işğalini toqtatmaq, Qırım Muhtar Cumhuriyeti ve Aqyar şeeri işğalinen bağlı senetlerni lâğu etmege talap ettiler», devlet akimiyet organlarından – Qırımnı mecburen terk etken ve vaqtınca işğal etilgen territoriyada yaşağan adamlarnıñ menfaatları, aqları ve serbestligini imaye etmege talap ettiler.

Qırımlılar BMT qaçaqlarnıñ aq-uquqları Yuqarı komissar İdaresi, Qızıl haç Halqara komiteti, migratsiya boyunca Halqara teşkilâtnı «Qırımnı mecburen tern etken adamlarnı içteki köçip kelgen ve yardım ve qol tutuvğa muhtac olğanlar gruppası» olaraq tanımağa çağırdılar.

Qurultay rezolütsiyasında Prezident ve Ukraina Yuqarı Radası deputatlarına muracaat mevcut. Olardan Qırım qaçaqlarınıñ aqlarını yerine ketirecek ve serbestligini temin etecek qanun leyhalarını belgilemege ve qabul etmege, topraq damartıları, dotatsiyalar ve ev qurmaq içün imtiyaz ödünçlerniñ ayırılmasını belgilemege talap etile.

Qurultay iştirakçileri 2014 senesi Qırım Muhtar Cumhuriyetiniñ Yuqarı Radası ve Aqyar şeer şurası saylavlarınıñ keçirilmesini muzakere etmek, em de Qırım ve Herson vilâyetinde serbest iqtisadiy zona aqqında qanunnı qabul etmege teklif ettiler.
XS
SM
MD
LG