Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Kiyev mahkemesi Aqyarnıñ mustaqilligi boyunca qararnı lâğu etti


Kiyevniñ memuriy mahkemesi Ukraina Baş prokuraturasınıñ davasını qabul etti ve Aqyar şeer şurasınıñ fevral-mart ayları qabul etilgen bir sıra qararlarnı lâğu etti. Olar «Ukrainada yerli idare aqqında» ve «Ukraina milliy hafsızlıqnıñ esasları aqqında» Ukraina Qanunları ve Anayasanıñ bozuluvı ile alınğanlar.

Bunı Ukraina baş prokuraturasınıñ matbuat hızmeti bildire.

Mında qayd ettiler ki, bu qararlar Ukraina topraq bütünligi, mustaqilligi, devlet quruluşını boza bilecek edi.

«Separatizmge qol tutıp, şeer şurası şimdiki akimiyetniñ ve onıñ merkeziy organlarınıñ tanılmamasını qayd etti. Bundan da ğayrı, Aqmescit şeer şurası deputatlarnıñ Ukraina siyasiy vaziyeti aqqında bilidrüvini tasdiqladı, Qırım Yuqarı Şurasınıñ referendum keçirmek teşebbüsine qol tuttı», – denile Baş prokuraturanıñ beyanatında.

Bunıñ ile mında şeerniñ yaşayış faaliyetiniñ temini boyunca Aqyar idaresiniñ teşkiyatlandıruvı boyunca koordinatsion şurasınıñ peyda oluvını da qanunsız olaraq tanıylar.

Baş prokuraturada qayd etkeneri kibi, işbu şura tarafından, Anayasa maddelerine ve «Ukrainada yerli idare aqqında» qanunına baqmadan, yerli milis, prokuratura organları, havsızlıq hızmeti ve Aqyar deñiz ticaret limanı meydanğa ketirildi. Aynı zamanda şeer şurası Qırım Muhtar Cumhuriyetiniñ ve Aqyarnıñ mustaqilligi aqqında Deklaratsiyanı tesdiqladı. Ukraina baş prokuraturası bu qararlarnı qanunsız oaraq tanıdı ve lâğu etti.

Mart 16 künü Qırım statusı boyunca referendum keçti, ondan soñ mart 18 künü Rusiye yarımadanıñ ve Aqyarnıñ Rusiye Federatsiyası terkibine kirgeni aqqında añlaşmanı imzaladı. Mart 21 künü Rusiye prezidenti Vladimir Putin Qırım ve Aqyarnıñ Rusiyege federatsiya subyektleri olaraq qabul etilmesi aqqında qanunnı imzaladı.
XS
SM
MD
LG