Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Romaniya NATOnı Qara deñizde kuçlerini arttırmağa çağırdı


Romaniya, AQŞ ve NATOnı Qırımnıñ Rusiyege qoşuluvından soñ stabillikni saqlamaq içün Qara deñiz regionında arbiy kuçlerini arttırmağa çağıra. Cumaaqşamı aşkâr olunğan arizada Romaniya çetel işler nazirligi Qara deñiz regionında arbiy kuçleri bulunuvınıñ müimligini qayd eti. Çetel işler naziri Titus Kоrletsân bu afta Romaniya ile sıñırdaş olğan Washingtonnı ziyaret etti.

Romaniya çetel işler nazirligi ziyaretniñ neticesinde amerikalı arbiy gemilerniñ Romaniya limanlarına kelüvini arttırmaq ve arbiy-deñiz, ava ve yer arbiy talimlerni beraber keçirmek kerekligini qayd etti. Romaniya Avropa Birligine 2007 senesi kirdi ve Rusiyeniñ Qırım istilâsından soñ Moskvağa qarşı ğarbiy cezalarnıñ tarafdarlarından biri oldı. Buharest oña qomşu olğan Moldova, küçük devlet büyük rus tilli azlığı ile, Moskva siyasetiniñ cedvelinde nevbetteki ola bileceginden qorqa.

Romaniya ve onıñ cenübiy qomşusı Bulğaristan NATOğa 10 yıl evelsi kirdi ve öz ordularını İraq ve Afganistanğa yolladı. Rusiye ve Ğarp arasında çatışma bütün Ukrainada yüz bergeni içün Romaniya ve Bulğaristan Qara deñizde arbiy-deñiz flotu ile talimlerde iştirak etti ve amerikalı ordularnen beraberlikte de talimlerni keçirdi. Romaniya baş naziri Viktor Ponta bazarertesi künü Buharest öz arbiy bücetni bu senege 217 million dollarğa arttıracağını ilân etti.
XS
SM
MD
LG