Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Rusiye Prezidenti yanındaki Şurada Ukraina grajdanlıqnı saqlamaq içün arizalarnıñ berüv müddetini uzatmaq tevsiye eteler


Bu aqta söz «Qırım sakinleriniñ problemleri» adlı maruzada kete. İşbu maruzanı 2014 senesi aprel 15-18 künleri devlet akimiyet organlarınıñ resmiy şahısları ile, din adamları ile, junalist, cemaat erbapları, adliye, uquq qorçalayıcılar, adiy vatandaşlar ile körüşüvlerden soñ azırladılar.

Maruzada böyle aytıla: «Ukraina grajdanlıqnıñ saqlanıp qalması ve neticede Rusiye Federatsiyasınıñ grajdanı tanılmaması aqqında arizalarnıñ qabul olunuvı 2014 senesi aprel 1-den başlandı. Aqmescitte Rusiye Federatsiya grajdanlığından red etüv arizalarnı tek bir punkta qabul ete edile. Bütün Qırımda ise tek 3 bölük bar edi (Aqmescit, Qarasuvbazar, Bağçasaray). Al-azırdа 8 bölük çalışa (Yalta, Kezlev, Saq, Kefe, Canköy, Aqmescit, Aqyar, Bağçasaray), amma bu da yeterli degil. Neticede vatandaşlarda belgilengen müddette arizanı bermege imkânları yoq oldı. Vatandaşlarnıñ çoqusı Rusiyeniñ «grajdnları olmağan» insanlarnıñ vaziyeti aqqında aqiqiy malümatnı bilmegeni içün de 2014 senesi aprel18-ye qadar kendi içün müim qararnı alıp olamadı».

Bunıñnen beraber maruzada: «Qırım sakinlerine Ukraina grajdanlıqnıñ saqlanması aqqında qararnı iç olmağanda 2014 senesi dekabr 31-ne qadar almaq imkâniyetni bermege. Ukrainanıñ diger vilâyetlerinde yaşağan soy-soplar ile munasebetler coyulmaması içün Rusiye Federatsiyasınıñ vatandaşı olmağa istemegen Qırım sakinlerine nisbeten mahsus bir qanuniy aktlarnı qabul etmemek», – degen tevsiyeler bardır.
XS
SM
MD
LG