Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Ukrain gimnaziyada oqutuv tili ukrain olmalıdır


Grajdanlıq cemaatnıñ ve insan aqları boyunca Rusiye Federatsiya Prezidenti yanındaki Şurası Aqmescit şeerinde ukrain gimnaziyaniñ oqutuv tili olaraq ukrain tilini qaldırmaq, em de Tavriya Milliy universitetinde ukrain-qırımtatar filologiya fakultetini ğayrıdan açmağa tevsiye ete.

Bu aqta söz «Qırım sakinleriniñ problemleri» adlı maruzada kete. İşbu maruzanı 2014 senesi aprel 15-18 künleri devlet akimiyet organlarınıñ resmiy şahısları ile, din adamları ile, junalist, cemaat erbapları, adliye, uquq qorçalayıcılar, adiy vatandaşlar ile körüşüvlerden soñ azırladılar.

Maruzada böyle yazıla: «Aqmescitte oqutuv ukrain tilinde keçirilgen tek bir ukrain gimnaziya bar edi. Şimdi onı rus tilli oqutuvğa keçireler. Tavriya federal universitetinde ukrain-tatar fakulteti de qapatıla. Ukrain gimaziyada ve yuqarı añılğan fakultette ukrain tilli oqutuvnı ğayrıdan tiklemek kerek».

Hatırlatamız, yaqında Qırımnıñ yañı «tasil naziri» Natalya Gonçarova yerli telekanallarnıñ birisi efirinde müessisede Aqmescit ukrain tilli gimnaziyasını rus tilli gimnaziyağa çevirüv aqqında «içki añlaşma» bar olğanını ayttı.

Qırımda tahminen 500 rus tilli ve 5 ukrain tilli mektep çalışa. Şu cümlede «Ukraina mektep-gimnaziyası» Aqmescit oqutuv-terbiyeviy kompleksi, mında 900 talebe oquy.
XS
SM
MD
LG