Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Ukrainağa kirmege istegen Rusiye jurnalistleri aldata ve küfür sözler ayta edi – sıñırcılar


Ukraina devlet sıñır hızmetinde qayd eteler ki, Rusiye matbuat vastalarınıñ Ukraina sıñırcalarına olğan şikâyetleri yersizdir.

Bunı Ukraina Devlet sıñır hızmetiniñ matbuat hızmeti bildire.

Onıñ aytqanına köre, jurnalistler «Ukraina sıñırından keçüv nizamına diqqatsızlıqnen davranğanı» içün olarnı Qırımğa kirsetmediler.

Bazı jurnalistler öz ziyaretiniñ yañlış maqsadını ve yerini ayta edi. Digerleri Devlet sıñır hızmetiniñ teftişçi terkibini mahsus aldatmağa areket ete edi. Öz istegi ile sıñırdan keçmege istemegen soyları da tapıldı. Bir Rusiye vatandaşı içün Ukraina toprağına kirişi yasaq olğanı aqqında uquq qorçalayıcılarnıñ emiri bar edi.

Bundan da ğayrı, qayd eteler sıñırcılar, Ukrainağa kelgen Rusiye matbuat vastalarınıñ bazı temsilcileri sıñır rejimni ve Ukraina qanunlarını boza edi.

Mart 13 künü, misal içün, devlet sıñırnı qanunsız sürette keçken Rusiye vatandaşı «Argumentı i faktı» neşirniñ hadimi olıp çıqtı. Onı Donetsk vilâyetiniñ «Novoazovsk» bölük qısmında yaqaladılar. 51 yaşında olğan adamnıñ çetel pasportında devlet sıñırdan keçüvi aqqında qayd em de immigratsion varaqası da yoq edi.

Mart 19 künü Donetsk avalimanına kelgen daa eki Rusiye vatandaşı Ukraina ziyaretiniñ açıq-aydın maqsadını aytıp olamadı.

«Soñra qanunnı bozğanlar «Rossiya-1» telekanalnıñ temsilcileri olğanı ve Donetskke Ukraina siyasiy adiselerni aydınlatmaq içün kelgenleri aqqında haber ettiler. Olar şunı da qayd ettiler, sıñırdan keçkende, öz ziyaretiniñ kerçek maqsadını bildirmemek – yolbaşçılarnıñ emri edi eken», – dep aytıla beyanatta.

«NTV» telekanalınıñ hadimleri, sıñırcılarnıñ malümatlarına köre, Donetsk otrâdnıñ «Amvrosiyevka» sıñır qısımında devlet sıñır donatuvını kamerağa çıqarıp, «qıçırır eken, yerli sakinlerniñ diqqatını celp etmege tırışa ediler».

«Sıñırcılarnı körip, olar maşnada qapandılar ve tek Ukraina qanunlarını añlatqanından soñ, öz vesiqalarnı taqdim etmege razı oldılar. Olardan birisi sarhoş edi, sıñırcı ve Ukraina vatandaşları tarafına qaba ve pis sözlerni ayta edi», – deyler Devlet sıñır hızmetinde.
XS
SM
MD
LG