Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Qırımda vekâletname ile alınğan maşnalarnı «Rusiye» avtomobilleri etip olamaylar


Qırımda vekâletname ile alınğan avtomobileriniñ «Rusiye uquqiy saasına keçirüvi» ile problemler peyda oldı.

Bunı RF GİBDD qayd işler bölüginiñ yolbaşçısı Boris İonov bildirdi, dey AUTOinvestigator.

«Vekâletname ile alınğan maşnalarnıñ sualleri şimdi çezilmektedir. Biz Qırım sakinleriniñ maşnalarnı satın alğan 4 yolunı qayd etik, şimdi olarnı Rusiye uquqiy saasına kirsetmege tırışacaqmız», – dedi B. İonov.

Onıñ aytqanına köre, Rusiyede bir vaqıtları mülkiyet aqqını ve naqliyeniñ yol areketine kirme aqqını bölgen ediler.

«Vekâletname ise, mülkiyet aqqınıñ keçüvini tasdaqlağan vesiqadır. Biz şimdi böyle vaziyetnen rastkelgen vatandaşlar zarar körmesin dep areket etmelimiz. Meselâ, gümrükçiler içün vekâletname ile alınğan maşnalar şimdi Qırımda vaqtınca bulunğan maşna kibi sayıla. Şunıñ içün biz bu meselenen oğraşamız ve bir uyğun qararğa kelmege isteymiz», – dedi İonov.

O qayd etti ki, nazariy taraftan, eger de vesiqa 2014 senesi mart 21 kününden evel berilgen olsa (Qırım ve Aqyarnıñ RF-na qoşuluv añlaşmasınıñ imzalanğanından evel), o Rusiye Federatsiyasında tanılmaq kerek.

«Er alda böyle adiseler tek makemede baqıla bile. Faqat, şimdi bu işlerni makemege ketirmemek içün areketler yapıla», – qayd etti Boris İonov.

2013 senesi oktâbr 15 kününden Rusiyede çalşqan qaidege binayen, maşna esaptan ya memleketten çıqqanda, ya asılında qalımtığa çıqarıla bile. Satuv meselesinde ise yalıñız qayd malümatları deñişe.

Maşnanı satqan insanğa GİBDDge muracaat etmege kerekmey, 10 kün devamında satıcı maşnanı özü esapqa qoymalı, GİBDDde ise tek baza malümatlarını deñiştirirler.

Qırımda Ukrain aydavcı şeadetnameleriniñ Rusiye Federatsiyasınıñ vesiqalarına avuştıruvı ve maşnalarınıñ qaydını bedava etmege vade eteler. Böyle vaziyet eñ azından 2015 senesi yanvar 1-ne qadar olmaq kerek. Vesiqalarnıñ deñiştirüvinde imtianlarnı tapşırmağa kerek olmaz.

Tibbiy komissiyadan da keçmege keregi olmaz. Eger de insan şeadenameni birinci kerek elde etse ya da yañı aydavcı kategoriyanı açmağa istese, tek o vaqıt bunı yapmalıdır.
XS
SM
MD
LG