Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Çiygoz: Tomos – Qırımnıñ işğalden qurtarılmasına daa bir adım


Ahtem Çiygoz
Ahtem Çiygoz

Ukrainağa Ukraina mustaqil ortodoks kilsesiniñ qurulmasına dair tomos «Qırımnıñ işğalden qurtarılmasına daa bir adım» ola, dep ayttı Qırımtatar Milliy Meclisiniñ reis muavini Ahtem Çiygoz «5 kanal» yayınında.

«Devletimiz içün kerçekten müim bir vaqia, mustaqillikniñ daa bir şeklini elde etmek – qırımtatarlar içün de pek müim. Sovetler Birligi dağılğan soñ yıllar devamında memleketimizniñ ğalebelerinde faal sürette iştirak etken edik. Ukrain halqı bizge tarih ceetinden pek yaqın, o, medeniyetke köre yaqın, umumiy çoq şey bar ve mında din farqı meselesi yoq. Mında bir küreş, bir kelecek bar. Bilem ki, Qırımda memleketimizniñ daa bir muvafaqiyetini ümüt ve quvançnen qarşıladılar. Qırımnıñ işğalden qurtarılmasına daa bir adım», – dedi Çiygoz.

Bundan evel qırımtatar halqınıñ lideri Mustafa Cemilev, Ukraina ortodoks kilsesiniñ qurulması al-azırda «Rusiyege qarşı küçlü bir darbe» ola.

Ukraina ortodoks kilseleriniñ birleştirgen şurası 2018 senesi dekabrniñ 15-nde Ukraina mustaqil Ortodoks kilsesiniñ reberi olaraq Kyiv patriarhlığı Ukraina pravoslav kilsesiniñ mitropoliti Yepifaniyni sayladı. Patriarh Varfolomey mitropolit Yepifaniyni tomosnı alması içün İstanbulğa davet etti.

Keçken sene oktâbrniñ 15-nde Rus ortodoks kilsesiniñ yüksek idaresi Konstantinopol ile yevharistik bağlarınıñ imkânsız olğanını tanıdı. ROK müminlerge İstanbul, Antalya ve yunan adalarında ibadet etmelerini yasaq etti.

Patriarh Varfolomey avtokefaliyanıñ berilmesine dair buyruqnı – tomosnı – Ukraina mustaqil Ortodoks kilsesiniñ başpiskoposına yanvarniñ 6-nda berecek.

XS
SM
MD
LG