Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Adliyeci: «Hizb ut-Tahrir» işi boyunca mahkemede şaatlar deliller ketirmekten vazgeçti


Emil Kurbedinov
Emil Kurbedinov

İyün 14-te Rostov-na-Donu şeerindeki Şimaliy Qavqaz okrug arbiy mahkemesiniñ «Hizb ut-Tahrir» işi boyunca nevbetteki toplaşuvında şaatlar Şestakov, Ablâzizov ve Fettayev sorğuğa çekildi. Qırım.Aqiqatqa adliyeci Emil Kurbedinovnıñ bildirgenine köre, olarnıñ episi, esasen, evel bergen «qabaatlayıcı delillerinden» vazgeçti.

«Taqiqat, olar, nasıldır duşmanlıq sebebinden olarğa qarşı deliller ketirecegini tüşüne edi. Lâkin, ne içün bilmeyim, amma olar ilk bergen delillerinden vazgeçti... iç bir qabaatlayıcı delilni tasdıqlamadılar», – dep ayttı adliyeci.

Kurbedinovnıñ sözlerine köre, toplaşuv «farsqa, taqiqatnıñ farsına oşamağa başlay».

Şimdiki vaqıtta mahkemede teneffüs ilan etildi.

Rostov-na-Donu şeerindeki Şimaliy Qavqaz okrug arbiy mahkemesi iyün 1-de dört Qırım musulmanı – Ferat Sayfullayev, Nuri (Yuriy) Primov, Rustem Vaitov, Ruslan Zeytullayevge qarşı cinaiy işni baqmağa başladı. Bu toplaşuvda prokuror olarğa qabaatlav neticesini oqudı.

Mayıs 18-de Rostov-na-Donu şeerinde mahkeme toplaşuvı keçirildi, onıñ neticesinde olarnıñ apiste bulunma müddeti oktâbr ayına qadar uzattırıldı. Dört musulman işğal etilgen Qırımdan Rostovğa alıp ketirildi.

Qabaatlanğan Qırım sakinleri 2015 senesi Aqyar şeerinde yaqalandı. Taqiqatnıñ noqta-i nazarına binaen, olar «Hizb ut-Tahrir» teşkilâtınıñ iştirakçileri ola. Aqyar musulmanları yaqalanğanından bir yıl soñra Qırımnıñ cenübiy tarafında da bu kibi vaqia yüz berdi. 2016 senesi fevral 11 ve 12 künleri rusiyeli uquq qoruyıcılar islâm dinini kütkenlerniñ evlerinde tintüv keçirdi ve insanlarnı yaqaladı. Umumen olaraq 14 adam yaqalandı.

«Hizb ut-Tahrir» – halqara islâm siyasiy firqasıdır. Onıñ resmiy maqsadı islâm devletini ve musulman yaşayış tarzını qurmaqtır. Bu teşkilât Rusiye, Qazahistan ve Almaniyada yasaq etildi; Ukraina ve diger memleketlerde onıñ faaliyeti qanun boyunca keçirile bile.

Ukraina Yuqarı Radası Rusiyeniñ vaqtınca Qırım işğaliniñ resmiy başlanğıçı olaraq 2014 senesi fevral 20 kününi ilân etti. 2015 senesi oktâbr 7-de Ukraina prezidenti Petro Poroşenko bunıñnen bağlı qanunnı imzaladı. Ğarp memleketleri bir sıra iqtisadiy sanktsiyalarnı kirsetti. Rusiye yarımada işğalini inkâr etip, onı «tarihiy adaletniñ tiklenmesi» dep adlay.

XS
SM
MD
LG